19 February, 2011

The Red King of Shoes

Женствени и изкушаващо секси - това са обувките на Christian Louboutin. За кратко време той успява да създаде уникален стил. Изящество и дързост, удобство и... червена подметка - всичко това е запазената му марка и до днес.


Когато през 1991 г. получава първите обувки от фабриката, той решава, че класическият модел в черно е твърде скучен. Започва да мисли как може да ги украси. Впечатлен от ар деко изложба в Париж (че къде другаде), той взима яркочервения лак за нокти на асистентката си и боядисва едната подметка. Именно това е промяната, от която дизайнерът има нужда. Колекцията е изключително успешна и оттогава Кристиан оцветява в червено подметките на всичките си модели. Днес негови творения се продават в бутици в Париж, Лондон, Ню Йорк, Хонг Конг и Москва.


Тази година парижкият бутик навършва 20 години. По този повод геният разказва как е успял да покори целия свят. Как наред с миризмата на кожа, ателието му в Париж е пълно и с мерките на краката на знаменитости като Дженифър Лопез, Никол Кидман, Сара Джесика Паркър, Блейк Лайвли, Гуинет Полтроу и много други...


Интервю от сп. Hello България, брой 4

Докато четях биографията ти, реших, че ти е предопределено да си дизайнер на обувки. Вярваш ли в съдбата?
Мисля, че нищо не става случайно, но не се интересувам от хороскопи. По-скоро разчитам на знаците на съдбата. Като дете например заедно с целия клас ни заведоха в музей "Океания" и на входа имаше знак със зачертана обувка на висок ток. Детското ми въображение бе завладяно от онзи знак. Не можех да сваля очи от него, защото през 70-те бяха модерни еспадрилите, а те бяха толкова широк ток. Обувката беше нещо ново за мен, а знакът сякаш я забраняваше! Какво предизвикателство! Започнах да рисувам обувки във всякакви форми, но винаги с висок ток. На 16 години вече бях създал обувки за танцьорките във "Фоли Берже" (кабаре в Париж). След това работих за модна къща Charles Jourdan, пишех модни статии за Vogue и рисувах пейзажи. Обувките на висок ток продължаваха да ме привличат. Един приятел ми предложи да отворя магазин. Това беше в кра на 1991. Бутикът беше близо до Лувъра, а когато журналист от сп. W дойде, за да отрази откриването му, се блъсна в принцесата на Монако, Каролин. Направо припадна!

Това е нормално. Първата ти клиентка е била кралска особа.
Журналистът написа статията си и ме забелязаха. Сещам се за още една смешна случка с журналист. Връщах се от Америка в Европа. Полетът беше тежък, а след него имах важно интервю. Журналистката беше млада дама, която ме чакаше на удобен диван. Попита ме нещо, казах й, че трябва да помисля, и заспах! Събудих се след час и сигурно съм хъркал. Когато отворих очи, журналистката още ме чакаше да й отговоря. Извиних й се и я помолих да повтори въпроса. Темата беше сериозна ий казах, че трябва да помисля малко. Паникьосана, тя извика: "Не е нужно! Ще ви задам друг въпрос!"


Наричат те "Краля на високите токчета". Разкажи как създаваш обувките си.
Може би ще ми се смеете, но съм обувал обувки с високи токчета. Все пак трябва да съм запознат технически с продуктите си. Когато опорните точки са на правилното място, тези обувки се превръщат в удоволствие, а не в мъчение. Почти всичките ми модели се произвеждат в Италия, а материалите поръчваме от цял свят. Кожата и металните елементи са от Мароко, а коприната от Китай. Част от обувките се правят от машини, но 50% от всеки чифт се изработват на ръка, особено разкрояването.

Какво е най-привлекателното нещо у една жена?
Погледът и обаянието, което всяка предава именно с очите си. Безразличен съм към студената красота, докато един топъл поглед може да направи чудеса.

Не те ли притеснява фактът, че високите токове са вредни за краката?
Това не е вярно. Човек не трябва да прави компромиси с обувките, а да избере най-удобните. Ниските жени например се променят коренно, щом стъпят на високи токове. Изглеждат много по-уверени. Не забравяйте, че първите ми модели са правени за кабаретни танцьорки. Трябваше да танцуват, не просто да ходят с тях.


Кои известни дами имат най-красиви крака според теб?
Труден въпрос! Не искам да обидя никого. Все пак бих посочил Никол Кидман заради безупречната й стойка, Анджелина Джоли заради скромността й и таланта й да изглежда секси на висок ток и, разбира се, Тина Търнър. Човек забравя възрастта й, щом я види във високи обувки.

Защо не създаваш мъжки обувки?
Дамските обувки ми дават по-голяма възможност да развихря фантазията си. Когато разглеждам платове, си мисля за панделки или сребърни нишки. Това е невъзможно при мъжките обувки.

Какво щеше да работиш, ако не правеше обувки?
Щях да рисувам пейзажи. Искам да напиша и сценарий за филм. Режисирах късометражен филм, който участва на филмовия фестивал в Кан. Разбира се, той е за обувки, за какво друго!?

2 comments:

Gawgus things... said...

Would so love to have a pair of Louboutins sat in my shoe room! xx

Unknown said...

добър материал!