04 June, 2020

Семейство Обама


Семейство Обама винаги съм ги харесвала - автобиографичната книга на Мишел само засили това чувство. Много истински, откровени, вдъхновяващи, емоционални, забавни, различни, мотивиращи, харизматични, земни - като самите тях. С чувството си за хумор, чар и съпричастност към проблемите на хората, Барак и Мишел спечелиха сърцата на много американци и не само. За това искам да споделя 8 факта свързани с тях:

1. Сватбата им е била на 3 октомври 1992 г. в Trinity United Church.


2. Когато Барак съобщава новината, че иска да се кандидатира за президент на САЩ, Мишел го кара да обещае, че ако спечели, ще се откаже от цигарите. Така и става.

3. Барак започва всеки свой ден с 45 минутни тренировки с тежести или кардио в личната си фитнес зала. И дори и да е заобиколен по цял ден от “слуги” – във фитнеса той държи да е сам.

Мишел от своя страна днес е в отлична физическа форма. Но когато двете й дъщери са били малки, тя не е отделяла никакво време да се грижи за тялото си и е изглеждала по доста различен начин. В един момент решава, че иска да се грижи повече за себе си и да се чувства по-силна. С настъпването на 50-те, тя коренно променя хранителния си режим. Започвада ходи на йога и редуцира прекалено интензивните кардио упражнения.

4. И двамата намират време само за себе си. За Барак има три момента в ежедневната си програма, които безспорно са предназначени само и единствено за него: сутрешната му тренировка, вечерята с дъщерите му и времето през нощта, когато семейството му вече е заспало.

5. Тяхната история е екранизирана през 2016 г. в един романтичен филм за първата среща между 25-годишната адвокатка Мишел Робинсън и стажанта във фирмата, в която тя работи - 28-годишният тогава Барак Обама.

6. Сключват сделка със Spotify за създаването на серия от подкастове, които ще се появят ексклузивно в стрийминг платформата. Сделката е сключена между Spotify и продуцентската компания на семейство Обама – Higher Ground Productions, която е създадена с цел да създава съдържание.

7. Сключват и друга сделка с Netflix за създаването на оригинални сериали и филми, включително и документални такива. Един, от които е и документалният филм Becoming (Моята история), който отразява най-интересните и трогателни мигове от турнето на госпожа Обама, с което промотираше книгата си в повече от 30 града. Филмът е режисиран от Надя Холгрен.

8. От 2015 г. насам в края на всяка година Барак започна да споделя няколко свои лични класации като кои са любимите му песни, филми и книги. Това се превърна в негова годишна традиция - да споделя най-важните културни моменти за последните 12 месеца.

Той публикува в Туитър два списъка с по 19 книги, които са му направили голямо впечатление през изминалата 2019 г. В тях има както художествени произведения, така и нехудожествена литература. Заглавията обхващат различни теми, свързани с капитализма, икономиката, както и феминизма.

Ето и някои от любимите му книги за изминалата 2019 г.

No comments: