13 April, 2011

Carine Roitfeld

Попаднах на тази статия, където Карин Ройтфелд дава интервю за немското сп. Spiegel. Карин признава, че е напуснала Vogue по собствено решение в най-подходящия момент, когато френското издание е било по-успешно от всякога. В интервюто тя споделя няколко страхотни мисли, които ще видиш малко по-надолу.
Относно състоянията похарчени за мода: „Модата е неприлична, цената на палто може да е неприлична, но когато видиш колко добре е ушито, колко хора са работили върху него, вече не ти се струва толкова ненормално. Разбира се, че нее като да работим в болница, не спасяваме животи всеки месец. Ние просто решаваме дължини на поли, инч повече или инч по-малко. Това е."
Относно модата във времето: „Модата днес не ни позволява да мечтаем. Преди 20 години, модата беше обещание – нещо, което е част от живота ти и може би някак ще го обогати, нещо, което отразява определена епоха. Когато погледнем рекламите днес, виждаме само чанти. Клиентите вече не си купуват мечти, а предмети.”
Относно скуката в модата: „Дизайнерите вече да правят не две, а четири колекции на година: пролет, лято, есен и зима. Някои къщи добавят и колекции висша мода два пъти в годината. Кой е способен да управлява всичко това? Добрите дизайнери са артисти, те са крехки същества.”
Относно копирането на дизайни и елегантността: „Не мисля, че е проблем. Модата отдавна не е въпрос на пари, а на вкус. В наши дни дори жени с малко средства могат да се обличат добре. Елегантността не е предназначена за малка група от хора. Става въпрос за стил. Карл беше първият, който го разбра. Колекцията му за H&M беше много умен ход от негова страна, както и от страна на тези, които му го позволиха... Не можеш да се научиш на елегантност, само как да избягваш грешки. Останалото е инстинкт. Елегантността се крие в начина, по който си кръстосваш краката, не в марката или в най-новите дрехи от последната колекция.”
Относно Анна Уинтър: „Тя е най-влиятелната жена в световната модна индустрия, първата дама на модата. Тя е политик, аз съм стилист. Всъщност, противно на слуховете, тя е много мила.”
Относно модните й правила: „Не си сменям чантата всеки сезон. Вярвам в жената на Yves Saint Laurent, която или е пъхнала ръцете в джобовете на панталона си, или държи ръката на любимия си. Тя няма нужда от чанта.”
Относно високите токчета: „Те ти дават сила. Движиш се различно, седиш различно и дори говориш различно.”
Модните й съвети: „Ако не искаш да правиш грешки, купувай си дрехи в черно. А когато минеш 50-те, започни да добавяш и по малко бежово. По-меко е. Всеки пет години поглеждай критично към гардероба си и, ако е необходимо, замени банския от две части с цял.”
Carine Roitfeld’s necklace designed by Salvadore Dali, Paris.

Текст: ViewSofia

No comments: