09 August, 2010

Veruschka | Верушка

Vera Gräfin von Lehndorff-Steinort е немски модел и актриса, която придобива популярност през 60-те години на миналия век. Тя е родена на 14 май 1939 в Кьонигсберг, Източна Прусия (днешна Русия). За всички тя е позната като Veruschka von Lehndorff или просто Veruschka.

Верушка живее със семейството си в източна Прусия и се радва на едно щастливо детство, може би, защото е била дъщеря на богат земевладелец и член на тогавашната Германска съпротива. Но няколко години след това баща й умира, арестуват майка й, а малката Вера заедно със сестрите си прекарват остатъка от войната в Гестапо. По-късно отново се събират с майка си, но ги следват доста проблеми. И така Вера сменя 13 училища и прекарва повече от времето си сама. Отива да учи изкуство в Хамбург и после текстилен дизайн във Флоренция, където започва нейният звезден миг. През 1959 фотографът Ugo Mulas е запленен от 20-годишната Вера и имено той я прави модел.
Вера е била толкова изваяна, величествена и внушителна жена. Висока почти 185 см с тъмно руса коса и сини очи. Но по това време в Париж високите модели не са взимани толкова под внимание. Тогава тя среща Eileen Ford, основателка на Ford Modeling Agency, която и казва, че високите модели са модерни в Америка. И така през 1961 Вера се мести в Ню Йорк, но за съжаление не може да си намери работа като модел, а Eileen даже не помни, че я е срещала.
За да отличи себе си от останалите модели тя се връща в Мюних и казва на хората, че всъщност е от Русия и сменя името си на Верушка, за да създаде образ на една мистериозна персона. Пътува обратно до Ню Йорк като посещава едни от най-известните фотографи и заявява: "Аз съм Верушка, която идва от Русия, Германия и Полша. Бих се радвала да видя какво може да направите с лицето ми."

И така Верушка става един от най-търсените модели за времето си.


Veruschka and Salvador Dali
Верушка сега... 


No comments: