8.3.10

Честит 8 март!


Всичко започва в далечната 1857 година, когато на 8 март в Ню Йорк, работнички от текстилни и шивашки фабрики излизат на стачка срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. Стачката е прекратена след намеса на полицията, но работничките основават свой собствен синдикат няколко месеца по-късно, за да продължат отстояването на исканията си.


През следващите години на 8 март се провеждат още много протести на работнички, като най-запомнящият се е през 1908 година, когато по улиците на Ню Йорк излизат над 20 000 жени, за да изискат по-добри условия на труд и да защитят правото си на гласуване.

За първи път международния ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 година от Американската социалистическа партия. На следващата година на Първата международна конференция на жените в Копенхаген се взима решение ежегодно да се чества „Ден на жената”. По инициатива на женските движения на този ден по цял свят се организират много протестни движения за мир като реакция срещу започващата Първа световна война.


"Можете само да ги обичате, но никога не се опитвайте да ги разберете."

"Мъжът трябва да направи това, което трябва да направи. Жената трябва да направи онова, което той не може." — Ронда Хансъм

"Без жените началото на нашия живот би било лишено от помощ, средата от удоволствие, краят от утеха." — Шамфор

"Жената е покана за щастие." — Бодлер

No comments: